Recension av ”Atlas, min skyddsängel”.

Atlas är en ståtlig och vacker collie som inte bara var en vanlig hund utan också Europas första certifierade epilepsihund. Hans matte, Britta Linnea Blomqvist, har en svårartad epilepsi men hon är också hunduppfödare och har då uppmärksammat att alla hennes hundar reagerar innan ett epilepsianfall kommer. Därför tänkte hon att det skulle vara bra om hon kunde certifiera en av dem till Servicehund epilepsi.

Nu har hon skrivit en bok om sina upplevelser av livet med denna hund, Atlas. Hon beskriver svårigheterna med att få gehör för att det går att få en hund att larma vid epilepsi, även svårigheterna med att få samhälleliga organ och allmänhet att tillåta hundar på olika platser kommenteras. Sedan får man läsa om hur hon börjar träna Atlas redan som liten valp att reagera på om matte låter annorlunda eller hostar till. Därefter följer hela hennes resa med denna fantastiska hund som har betytt så otroligt mycket för att hon ska kunna leva ett fritt liv med trygghet. Som i alla sådana här böcker får vi också ta del av det svåra avskedet som känns extra tungt att både vara med om och läsa om när det rör sig om så djupgående relationer som det här handlar om.

Det här är en spännande bok om en fantastisk hund och dennes matte som man inte får missa om man är det minsta intresserad av hur mycket hunden klarar av att göra och det är dessutom en guldgruva för de som vill fördjupa sig i inlärningspsykologi. Det är också en härlig bok för de som älskar att försjunka sig i hundbiografier och samhällsfrågor. För detta är också en viktig samhällsfråga att diskutera. Hur ska vi kunna ta tillvara på hundarnas fantastiska förmågor om de inte får vara en del av vårt samhälle.

Boken har getts ut på Recito förlag och finns att köpa här: http://www.litenupplaga.se/1783

En tanke på “Recension av ”Atlas, min skyddsängel”.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: